Bu videomda Ayak Deformiteleri hakkında detaylardan bahsettim.
Ayak deformasyonları çok sık görülen problemlerden biridir. Konjenital denilen doğuştan hastanın ayağı yamuk, eğri olabilir veya sonradan travma sonrası, uygun tedavi edilmemişse, kırık çıkıklar sonrası hasta uygun tedavi görmediyse o zaman yine ayağında deformasyonlar gelişebilir. Veya illa bir kaza veya kırık çıkık olması da gerekmez.
Sonradan birtakım tendon yetmezlikleri sonucu, sinirsel nörolojik problemler sonucu ayakta deformasyonlar oluşabilir. Bunlarda ayağın yere stabil basması sağlanmaya çalışılır. Bunun içinde ya kemiklerin kesip yerleri değiştirilir veya duruma göre buradaki eklemler düzgün pozisyona getirilip birbirlerine sabitlenir.
Ancak eğer deformasyonun kökeninde bir nörolojik hastalık varsa yani sinirsel bir hastalık varsa o zaman yapılan ameliyata mutlaka tendon transferinin eklenmesi gerekir. Yani kas dengesizliğinin düzeltilmesi gerekir. Bu da ancak tendon transferiyle mümkün olabilir.
Böylece ayak yere düz ve ağrısız bir şekilde basabilir ve hasta bu şekilde daha sağlıklı yürüyebilir. Burada eklemlerdeki sabitleme ameliyatında başrol oynayan işlemlerden bir tanesi, gerekli durumlarda ayaktaki bir, iki veya üç eklemin bazen de dört tanesinin sabitlenmesi ve ayağın düzgün pozisyona getirilmesidir. Bu kesinlikle sakatlık bırakacak bir işlem değildir aksine sakatlığı düzeltecek bir işlemdir.