Ayak bileği ekleminin kireçlenmesi (artrozu) ayak bileği kırıkları veya tekrarlayan ayak bileği burkulmaları, romatoid artrit gibi romatolojik rahatsızlıklar ya da ilerleyen yaş, obesite ve genetik faktörlere bağlı oluşabilir. Ayak bileğinde kireçlenmesi olan hastalarda klem hasarının derecesine göre çeşitli cerrahi tedaviler önerilebilir. Bunlardan biri de total ayak bileği artroplastisi veya protezidir. Ayak bileği ekleminde yaygın ve ileri dereceli kıkırdak hasarı olan hastalarda ameliyat dışı tedavilerden fayda görülememesi durumunda uygulanması tercih edilir.
Ayak bileği protezi uygulamalarında amaç ayak bileği hareketini korurken, aktivite esnasında ortaya çıkan ağrıyı kontrol etmektir.
Hastalar ayak bileği çevresinde ağrı ve hassasiyet, ayak bileği hareketlerinde kısıtlılık, eklem çevresinde şişme, yürümede zorluk ve günlük aktivitelerde kısıtlanmadan şikâyet edebilirler.
Ayak bileği protezi için ideal hasta vücut kütle indeksi 19-25 kg/m2 arasında olan, deformitesi olmayan, çok aktif olmayan, eklem hareket açıklığının %70’i korunmuş fakat kıkırdak kaybına bağlı ciddi ağrısı olan kişilerdir.
Charcot ayağı olanlara, nabzı alınamayan diyabetiklere, periferik damar hastalığı olanlara, düşük ayağı olanlara, aktif enfeksiyonu veya ayak bileği bölgesinde cilt yarası olanlar ve çarpık ayak deformitesi olanlara asla ABP uygulanmamalıdır. Bunun dışında genç ve aktif bir günlük hayatı olan, koşma veya futbol gibi temaslı sporlarla ilgilenmek isteyen, ağır işlerde çalışan veya ciddi obesitesi olan hastalarda da ayak bileği protezi uygulanması tercih edilmez.