DOĞUŞTAN ÇARPIK AYAK
Çarpık ayak, ayakların bilekten ve parmaklardan içe dönük olması halidir. Ayaklardaki deformite doğumdan itibaren vardır ve ayak tabanlarının birbirine bakması şeklindeki belirgin şekil bozukluğu nedeniyle ekstra bir incelemeye gerek olmadan tanısı konulur. Sık görülen bir doğumsal anomalidir. Her 1000 doğumda 1 oranında görülür. Etkilenen ayaklar normalden ufak ve kısadır. Doğuştan çarpık ayak deformitesine neden olan etken net olarak tanımlanmamıştır ancak erkek bebeklerde ve ailesinde çarpık ayak öyküsü olan bebeklerde görülme oranı daha yüksektir.
Tedavisi
Tedavide amaç yere düz basan, tüm fonksiyonlarını yerine getiren, ağrısız bir ayak elde etmektir ve doğumdan sonra hemen tedaviye başlanmalıdır. Tedavi edilmeyen ihmal edilmiş vakalarda deformite kalıcı bir hal alır ve ayaklar içe dönük olarak kalır.
Tedavi olarak doğumu takip eden ilk günlerde çarpıklığı düzeltici yönde germe egzersizleri ve masaj yapılır. Sonrasında ise seri alçılamalara geçilir. Masaj ve alçılamalar esnasında kalıcı hasardan sakınmak amacıyla zorlayıcı müdahalelerden sakınmak gerekmektedir. Seri alçılamalar ile ayağın pozisyonu kademeli olarak düzeltilir ve ortalama 6-7 haftalık bir uygulama sonrasında uygun ayak pozisyonu sağlanır. Alçı tedavisi sonrasında ise özel ateller ve ayakkabılar kullanılarak hasta 2-3 yaşına gelene kadar pozisyonun korunması gerekmektedir.
Yeterli düzelmenin elde edilemediği durumlarda ise düzeltici ameliyatlara ihtiyaç duyulur.
Doğuştan çarpık ayağı (Pes ekinovarus) olan çocuklar iyi bir tedavi sayesinde ağrısız ve fonksiyon kaybı olmayan bir ayağa sahip olabilirler. Doğuştan çarpık ayak tedavisinde başarı oranı ise %95’tir.