Ameliyat sonrasında ayağınızda bir sargı veya diz arkasından ayak ucunuza kadar uzanan yarım alçı (atel) olabilir. Bunları ne kadar kullanacağınız ve kullanım esnasında nelere dikkat etmeniz gerektiği ameliyat sonrasında doktorunuz tarafından sizlere anlatılacaktır.
Ameliyat sonrası dönemde rahatsızlık duymanızı sağlayacak ilk önlem yatak içerisinde (özellikle ameliyat sonrası ilk günlerde) ameliyat olan ayağınızı yüksekte tutmanız ve buz uygulamasıdır. Bu dönemde kalça ve diz eklemnizi istediğiniz gibi oynatabilir, ayağınızı havaya kaldırabilir, sağa veya sola çevirebilirsiniz. Yapmanızı istemeğimiz tek hareket ayağınızı aşağı doğru sarkıtmanız veya kalp seviyesinden daha aşağıya indirmenizdir.
Ameliyat sonrasında yataktan kalkma ve günlük ihtiyaçlarınız esnasında nelere dikkat edeceğiniz ameliyat öncesi ve sonrasında doktorunuz tarafından detaylı bir şekilde anlatılacaktır.
Ameliyat Sonrasında Evde Dikkat Edilecekler
Ameliyat sonrasında hareketleriniz ile ilgili kısıtlamalar olacağından dolayı, eğer yalnız yaşıyorsanız ilk günlerde size refakat edecek birini ayarlamanız önerilir. Ameliyat sonrası ilk günlerde zaruri ihtiyaçlar dışında ameliyat olan ameliyat olan ayağınızı kalp seviyesinin üzerinde tutmanız gerekli olacaktır.
Ağrı Tedavisi
Ayağınızı kalp seviyesinde veya yüksekte tutmanız şişmeyi engelleyeceği için elevasyon özellikle ameliyat sonrası ilk 2 hafta içerisinde ağrı tedavisinin önemli bir kısmını oluşturur. Evde kullanacağınız ilaçlar taburculuk öncesinde reçete edilecektir. Bunları önerilen şekilde ve çok şiddetlenmeden önce almanız önerilir. Ameliyat sonrası dönemde önerilen egzersizler esnasında ağrınız durumunda ise egzersizlerden 30 dakika önce almanız faydalı olacaktır. İlaç kullandığınız esnada alkollü içecekler veya doğal/bitkisel ilaçlar kullanmamanız önerilmektedir.
Yara Bakımı
Yaranızı temiz ve kuru tutmaya dikkat edin. Yaranız üzerine sıkı giysiler gelmesini önlemeniz gerekmektedir. Pansuman için doktorunuzun önerilerinini dikkate alın. Dikişleriniz ameliyat sonrası 14-21 gün içerisinde doktorunuz tarafından alınacaktır. Yapılan kontroller esnasında ihtiyaç duyulması halinde bu süre uzatılabilir. Ne zaman ve hangi şartlara banyo yapabileceğinizi doktorunuza sormayı unutmayın.
Pıhtı (Derin ven Trombozu) Oluşumunun Engellemesi
Ayak ve ayak bileği ameliyat sonrasında pıhtı oluşumu oldukça az görülse de, size özel (risk faktörleri ışığında – obesite, sigara kullanımı, hormon replasman tedavisi gibi) pıhtı önleyici tedaviyi doktorunuz hastanede yatışınız süresince ve taburculuğunuz esnasında düzenleyecektir.
Egzersizler
Motive olmanız ve ameliyat sonrası önerilen egzersiz programlarına uymanız ameliyat sonrası sonuçlar açısından çok önemlidir. Aksi belirtilmedikçe, yatak içerisinde diz ve kalça hareket açıklığı hareketlerini yapmanız özellikle ameliyat sonrası ilk günlerde önerilmektedir. Size özel ek bir fizik tedavi programı gerekmesi durumunda bu size dokorunuz tarafından açıklanacaktır
Kontrol
Her şeyin yolunda gitmesi durumunda (ağrı, yaradan uzamış akıntı olmaması gibi) taburculuğunuzun 1 (bir) hafta sonrasında ilk kontrol muayeneniz planlanır. Bu sizin ve yaranızın evdeki durumunu takip etmek amaçlı olarak yapılır. Sonrasında 2. Muayene ameliyat sonrası 3. haftanın dolması ile yapılır. Bu esnada varsa dikişleriniz alınır ve aksi belirtilmezse yürüme botu veya halluks valgus ayakkabısı gibi koruyucu meteryallere geçilerek günlük hareketlerinizin arttırılması hedeflenir.