Ayak bileği ve ayağı ilgilendiren ameliyatlar esnasında altta yatan nedene göre farklı cerrahi uygulamalar yapılabilmektedir. Problemin çeşidine göre yapılan ameliyat sonrasında birkaç gün, birkaç hafta veya daha fazla süre ile hastanın ameliyat olan ayağını yere basmaması gerekebilmektedir. Dolayısıyla ameliyat sonrası süreç hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.
Ayak bileği ve ayak çevresi ameliyatlarında iyileşme süresi altta yatan nedene ve uygulanan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; ayak bileği artroskopisi ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında yumuşak doku hasarı daha az olacağından daha kısa süre bir iyileşme süresi gerekirken; çukur taban gibi nedenlerle yapılacak bir müdahale sonrasında iyileşme süresi daha uzun olacaktır. Bu konuda detaylı bilgi ameliyat kararı verildikten sonra sizinle paylaşılacaktır.
Ayak bileği kıkırdak lezyonlarının artroskopik tedavisi sonrasında iyileşme dönemi lezyonun büyüklüğüne göre değişir. Eğer lezyon 1 santimetreden daha büyük değilse iki haftalık bir süre ile ameliyat edilen ayak bileğine yük verilmemesi çoğu zaman yeterli olacaktır. Fakat 1 santimetreden büyük ve 1,5 santimetreye kadar ulaşan bir lezyonsa o zaman 3 haftaya kadar beklenebilir. Ancak bu süreç esnasında herhangi bir alçı tespiti yapılmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir hareket kısıtlaması yoktur. Sadece 2 veya 3 hafta arasında hasta yere bastırılmaz. Daha büyük boyutlu lezyonlarda ise hasta 3 ile 4 hafta kadar yere bastırılmaz. Bu süre sonrasında da özel bir botla ve koltuk değnekleriyle basmasına izin verilmektedir. Daha büyük boyutlu lezyonlarda ve açık cerrahi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası dönemde atelle tespit yapılır. Hasta 3 haftalık ilk dönemi bu atelle geçirmekte ve daha sonra hastanın basmasına izin verilmektedir.