Bu videomda Halluks Valgus neden olur? ve tedavi yöntemleri nedir gibi sık sorulan soruları cevapladım.
Ayakta en sık görülen problemlerden biri Halluks valgus denilen halk arasında ayak baş parmak kemik çıkıntısı olarak bilinen bir deformasyondur. Ayakta hiç yoktan ortaya çıkan bir çıkıntı değildir. Ayağın 1.tarak kemiği içe doğru kayar, bu esnada başparmak da onu tutan kasın etkisiyle kendi yerinde kalmaya çalışır ve bu şekilde bir üçgen ortaya çıkar. Bu üçgenin tepesi bir çıkıntı gibi algılanır. Aslında bu bir çıkıntı değildir, tıraşlanınca geçecek bir durum değildir. Dolayısıyla bunun yerine konması gerekir yani bu 1.tarak kemiği yerine konmadan düzelme sağlanmaz.
Halk arasında tıraşlama ameliyatı yapılıyor ama hiçbir faydası olmuyor şeklinde söylenenler eskiden sadece tıraşlama ameliyatının yapıldığı dönemlerde doğruydu. Ancak çok uzun zamandan beri bu yöntem terkedilmiştir. Günümüzde bu kemik yerine alınmakta ve bir takım titanyum özel implantlarla, vidalarla tutturulmaktadır. Gerekirse diğer parmağa da müdahale edilir. Burada altı çizilmesi gerken nokta ameliyat yapmadan iyileşecek bir durumun olmamasıdır. Özellikle internette bu problemin ameliyatsız düzelebileceğine yönelik yanlış yönlendirmeler yapılmaktadır. Herhangi bir ürünün kullanılması ile bu deformite geçmez. Bu deformitenin geçmesinin tek çözümü ameliyattır. Ameliyat dışında diğer cihazlar geçici olarak ağrıda bir rahatlama sağlayabilir onun dışında hiçbir faydası olmaz.
Halluks Valgusun çeşitli tipleri bulunmaktadır. Her Halluks Valgus aynı değildir. Bunun mutlaka düzgün değerlendirilmesi gerekir. Ayakta basarken röntgen çekmeden Halluks Valgusa nasıl ameliyat yapılacağı, hangi tekniğin uygulanacağı karar verilmemelidir. Röntgen çekilmeden ameliyat yapılması son derece yanlış bir uygulamadır. Röntgene bakılması sayesinde birçok teknik uygulanabilmektedir. Uygun vakada uygun tekniğin uygulanabilmesi için ayakta basarken çekilmiş röntgenin görülmesi gerekir. Buna göre gerekirse 2. ve 3. parmaklarda müdahalede bulunulabilir. Parmak kaydığı zaman ayak yük taşımaz hale gelmektedir.
Vücudun yükünü büyük oranda 1.sıra taşımaktadır. 1.sıra iç tarafa doğru kaydığı zaman bu sefer yük ikiye binmekte ve ikinin altında birtakım problemler ortaya çıkmaktadır. Onun için bir yük taşır hale getirildikten sonra eğer ikide bir problem ortaya çıkmışsa onun tedavisi yapılmaktadır. Bunların hepsine klinik muayene ve röntgen muayenesinden sonra karar verilmektedir. Burada iyi sonuç alabilmek için doktorun tecrübesi ve hastanın uyumu çok önemlidir.