Topuk kemiğinin arkasında ve aşil tendonun topuğa bağlandığı noktada oluşan kemiksel bir çıkıntıya Haglund deformitesi denilir. Özellikle bu bölgeye baskı yapan ayakkabıların uzun süre kullanımı ile tetiklenen haglund deformitesi, tendon ve kemik arasında oluşan sıvı dolu bir kese olarak tanımlanabilir.
Haglund deformitesi ağrı ile başlayarak, yürümede zorlanma gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Uygun olmayan ayakkabı kullanımının yanı sıra basma kusurları, uygunsuz antrenman ve/veya antrenman tekniğine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hastalığın tanısı için muayene yeterlidir ancak cerrahi dışı tedaviden sonuç alınamadığı durumlarda röntgen ve MR gibi görüntüleme teknikleriyl detaylı incelemek gerekebilir. Yapılan bu tetkikler sonucu cerrahi işleme ve nasıl uygulanacağına karar verilerek durum hastaya aktarılır.
Haglund deformitesinde cerrahi müdahalede bulunmadan önce ağrıyı ve bölgedeki iltihabı azaltmak mümkün olabilir. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ilaç kullanımı, buz uygulaması ve fizik tedavi gibi konservatif tedavi yöntemleri mümkündür. Ancak ağrı ve iltihabın giderilmesi bölgede oluşan kemik çıkıntısını gidermede etken değildir. Kemik çıkıntısının küçültülerek düzeltilmesi için ameliyat gereklidir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında duruma göre açık ya da kapalı endoskopik cerrahi uygulanabilir.