Prof. Dr. Tahir Öğüt stres kırıkları nedir? Sorusu hakkında bilgi veriyor.
Stres kırıkları ortopedide çok sık karşılaşılan bir problemdir. Psikolojideki stres kavramından farklı olarak burada stresle kastedilen konu üzerine binen yüktür. Diğer kırıklarda olduğu gibi bir darbe söz konusu değildir.
Geçirilmiş bir kaza, bir travma bir darbe sonucu çıkan bir kırık değildir. Zaman içerisinde aşırı yüklenmeye bağlı, aşırı kullanıma bağlı ortaya çıkan bir kırık şeklidir. Zaman içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Önce ağrı ile kendini belli edebilir ve daha sonra kırık haline gelebilir.Burada uyanık olunması gereken nokta bir basma probleminin olup olmadığının farkında olmaktır. Eğer ayakta bir basma problemi varsa; örneğin hasta da bir dışa basma problemi varsa, ayağının dışına doğru daha çok yük vererek basıyorsa o zaman bunun önceden önlemi alınması gerekir.
Hastaya uygun bir tabanlık verilebilir ve spor yaparken veya günlük hayatında tabanlık kullanması sağlanabilir. Bunu kullandığı takdirde ve kilosuna dikkat ettiğinde sporunu uygun bir şekilde abartmada yaptığı takdirde stres kırığı kolay kolay ortaya çıkmaz. Burada basma şekli büyük önem arz etmektedir. Bunun farkında olmak gerekir. Bunun için de bir ortopedist tarafından hastanın muayene edilmesi gerekmektedir.
Stres kırık ayakta hiçbir basma bozukluğu olmadan da ortaya çıkabilir. Aşırı kullanım, uygun olmayan ayakkabıyla aşırı yürüme, aşırı kilo gibi sorunlar genellikle zeminde mevcuttur. Tedavisi ise hastanın görüldüğü evreye göre değişmektedir. Önce bir alçı uygulaması, daha sonra bot ve daha sonra tabanlıklı spor ayakkabı şeklinde devam edilebilir. Bazı durumlarda direkt ameliyat edilen hastalar da olabilmektedir. Burada hastanın öncelikle grafileriyle ve kliniğiyle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bunun sonucuna göre karar verilmektedir.